MAERSEN

Over mij

Van jongs af aan ben ik in aanraking gekomen met veel verschillende talen en culturen waardoor ik al snel leerde internationaal georiënteerd te zijn. Na in verschillende landen te hebben gewoond heb ik besloten de lerarenopleiding te volgen in Nijmegen. Terwijl ik nog studeerde, richtte ik MAERSEN op om naast mijn studie websites te maken. Na het behalen van mijn lesbevoegdheid heb ik met veel plezier in de grootstedelijke context les mogen geven op het VMBO en op het MBO. In deze context heb ik ook onderwijs gegeven aan nieuwkomers op het ISK en business English gegeven (English for Specific Purposes, ESP). Naast mijn lesgevende taken heb ik als freelancer verschillende websites gemaakt voor klanten. 

Na verschillende jaren in het onderwijs werkzaam te zijn geweest heb ik besloten om de overstap te maken om als zelfstandig ondernemer mijn diensten aan te bieden.

Visie op onderwijs

Er zijn veel visies op het onderwijs. Als docent geloof ik niet dat er maar één enkele manier van goed onderwijs bestaat, maar dat ieder kind uniek is en daarmee een andere aanpak nodig heeft. Ik bezie het als de taak van de docent om onderwijs zó aan te bieden dat op dat moment nodig is. Inclusief onderwijs dus. Uitgangspunten voor mijn onderwijs zijn:

  • Een onderwijzer is niet hetzelfde als een leraar of docent. Onderwijs omvat méér dan alleen doceren of iemand iets aanleren.
  • Ieder kind is uniek en heeft unieke onderwijsbehoeften in tegenstelling tot opgelegde leerstof.
  • Goed onderwijs is onderwijs dat goed is voor de leerling als individu, rekening houdende met zijn unieke situatie.
  • Onderwijs wordt (overheidswege) beoordeeld op de resultaten. Goede resultaten zijn noodzakelijk en belangrijk, maar staat niet gelijk aan goed onderwijs.

In mijn onderwijs gebruik ik een holistische benadering. Ik kijk naar het individu als persoon, wat de leerling nodig heeft, wat de leerling moet doen om de eindstreep te halen en hoe ik als docent deze leerling hierin kan ondersteunen. Dit neemt niet weg dat er kaders zijn waarbinnen gewerkt moet worden, maar dit dient met een juiste balans uitgevoerd te worden.

Persoonlijke missie

Als docent heb ik het tot mijn persoonlijke missie gemaakt om een goede onderwijzer te worden voor iedere leerling in de klas, ongeacht achtergrond, hulpbehoefte, kennisniveau en alle andere redenen om te differentiëren in de klas. Dat betekent dat ik de leerling centraal zet in mijn werkzaamheden. Ik stel daarbij steeds de vraag: ‘hoe kan ik een goede onderwijzer zijn voor deze leerling als individu?’.

Dit omvat vanzelfsprekend ook de metacognitieve vaardigheden, de 21e -eeuwse vaardigheden en, in het (v)mbo, ook beroepsvorming. 

Professionalisering

Als docent ben ik op verschillende manieren actief als het om professionalisering gaat. Naast het volgen van trainingen en cursussen volg ik ontwikkelingen binnen het onderwijs a.d.h.v. vakbladen, newsfeeds en research ten behoeve van de ontwikkeling van lesmateriaal.

Met een intrinsieke interesse voor kennis en kunde probeer ik een voorbeeld te vormen voor leerlingen en studenten.